Telefon: +48 667 942 794

OLEJ RYCYNOWY

Olej rycynowy jest bardzo gęstym olejem roślinnym, pozyskiwanym poprzez tłoczenie na zimno nasion rącznika pospolitego (Ricinus communis), który stosuje się do pielęgnacji włosów, skóry i rzęs oraz do użytku zewnętrznego. Olej rycynowy charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu rycynolowego, nienasyconego kwasu tłuszczowego w postaci trójglicerydów i niedostępnego w formie innych substratów lipidowych. Budową i właściwościami przypomina Czytaj więcej >>

SKROBIA KUKURYDZIANA

Skrobia kukurydziana jest półprzeźroczysta, w zależności od odmiany ma barwę od białej do żółtawej. Otrzymuje się ją z przerobu bielma ziarna kukurydzy, metodą przemiału na mokro. Dzięki wysokiej zawartości witaminy E pomaga utrzymać skórę miękką i przywrócić jej blask. Ma silne właściwości adsorpcyjne, doskonale wchłania sebum i wilgoć ze skóry. Podobnie jak puder ryżowy jest Czytaj więcej >>

KAOLIN

Kaolin jest uwodnionym krzemianem glinu, należącym do grupy glinek. Jest miękki i jedwabisty, ułatwia rozprowadzanie kosmetyków. Nie jest całkowicie transparentny, ma bardzo słabe właściwości kryjące. Nie zmienia w znaczny sposób barwy pigmentów, jedynie je rozjaśnia. Posiada również duże właściwości absorpcyjne oraz działanie matujące. Ta biała glinka stanowi także idealne rozwiązanie dla przeciwdziałania niedoskonałościom cery tłustej. Występuje w:  Czytaj więcej >>

GLICERYNA ROŚLINNA

Roślinna gliceryna, występująca też pod nazwą glicerol, jest związkiem organicznym występującym w lipidach, fosfolipidach i glikolipidach. W przyrodzie występuje w organizmach ludzi i zwierząt i jest produktem metabolizmu (pochodzi z beta-oksydacji) kwasów tłuszczowych. Gliceryna roslinna to również jedna z najstarszych substancji wykorzystywanych do nawilżenia skóry. Swoje właściwości zawdzięcza bardzo małej cząsteczce, przez co ma zdolność Czytaj więcej >>

TOKOFEROL

Tokoferol działa efektywnie w kosmetykach zawierających filtry przeciwsłoneczne, ponieważ ma zdolność podwyższania faktorów ochronnych .Zapewnia ochronę przed utlenieniem i zniszczeniem lipidy naskórka, włókien kolagenowych oraz elastyczności skóry. Ponadto  skutecznie łagodzi podrażnienia dosłoneczne, jak również wywodzące się z poparzeń, a także działa przeciwzapalnie oraz przeciwobrzękowo. Dobrze wnika w skórę i odżywia ją. Przyczynia się do hamowania procesów starzenia się skóry przez Czytaj więcej >>

KWAS GLUKURONOWY

Kwas glukuronowy jest związkiem organicznym należącym do kategorii kwasów aldonowych. Dla człowieka kwas glukuronowy jest ważny ze względu na jego niezwykłe właściwości detoksykacyjne. W istocie związek ten dzięki obecności enzymu UDP-glukuronylotransferazy wykazuje tendencję do łączenia się z kilkoma endogennymi, działającymi toksycznie substancjami, przekształcając je w rozpuszczalne w wodzie glukuroniany, błyskawicznie wydalane przez nerki. Jej humektanty Czytaj więcej >>

KRZEMIONKA

Krzemionka to to dwutlenek krzemu- substancja mineralna pochodzenia naturalnego. Ma barwę białą, ale po aplikacji na skórze staje się całkowicie transparentna. Jest bardzo gładka i jedwabista w dotyku. Dodana do pudru lub podkładu zwiększa jego sypkość i powoduje, że kosmetyk rozprowadza się bardzo przyjemnie. Silnie adsorbuje sebum oraz wilgoć. Ma silne właściwości matujące. Występuje w: Czytaj więcej >>

RAMNOZA

Ramnoza jest cukrem obecnym w przyrodzie w w niektórych warzywach, rosnących w Brazylii, takich jak czapota puszysta czy brzoza brodawkowata. Ten naturalny monosacharyd o sześciu atomach węgla wspaniale spowalnia proces starzenia się skóry ponieważ potrafi on reaktywować fibroblasty które wpływają na elastyczność skóry, stymulują syntezę kolagenu i elastyny oraz chronią wzrost komórek. Remnoza posiada właściwości Czytaj więcej >>

SKWALAN

Skwalan ma bardzo silne właściwości regeneracyjne i nawilżające. Uszczelnia on przestrzenie międzykomórkowe (odbudowuje płaszcz lipidowy), zapobiegając w ten sposób nadmiernemu parowaniu wody z naskórka. Skwalan odżywia skórę witalnymi składnikami, dostarczając substancji odżywczych, ponadto przedłuża działanie witamin A i E, koenzymu Q10. Właściwości te sprawiają, że: głęboko nawilża i dotlenia skórę,redukuje drobne rysy dojrzałości,redukuje przebarwienia oraz Czytaj więcej >>

CUKIER Z TRZCINY CUKROWEJ

Trzcina cukrowa  to indyjska bylina należąca do rodziny wiechlinowatych (Poaceae), gatunku cukrowca lekarskiego (Saccharum officinarum). Jest powszechnie uprawiana w regionach tropikalnych i subtropikalnych, takich jak Kuba, Puerto Rico, Filipiny, itp. Naturalny cukier brązowy, w porównaniu do tradycyjnej sacharozy pozyskiwanej z buraków cukrowych, zawiera mniej procent sacharozy i jest bogatszy w sole mineralne – wapń, fosfor, Czytaj więcej >>